4/5
  • Pages
  • Editions
01 COVER
02 VOORWOORD
03 ALGEMENE INFO
04 ACTIVITEITENVERSLAG
05 FINANCIEEL VERSLAG

Activiteitenverslag

grootste onrechtstreekse burgercoöperatie

4,2 miljoen inwoners


65% van de Vlaamse bevolking

Strategische participaties

Zefier heeft verschillende participaties in projecten die elektriciteit opwekken via hernieuwbare bronnen, met name windturbines en zonnepanelen. De statuten definiëren strategische participaties als “deelnemingen of andere investeringen in ondernemingen van publiek of privaat recht die geheel of ten dele, doch niet in ondergeschikte orde, actief zijn in de milieuvriendelijke energieopwekking en/of in de opslag van energie, hoofdzakelijk op het grondgebied van het Vlaams Gewest, met inbegrip van de gedeelten van de Noordzee waar België territoriale en exploitatierechten op kan doen gelden.”

Met 4,2 miljoen inwoners of 65% van de Vlaamse bevolking is Zefier de grootste onrechtstreekse burgercoöperatie. De partners van Zefier, namelijk Engie-Electrabel, Eneco, Luminus en Storm, bieden rechtstreekse burgercoöperatie via respectievelijk Electrabel Co-green cv en een crowdlendingplatform (projecten van Wind4Flanders), een crowdfundingplatform (projecten van Portfineco met Eneco), Lumiwind cv en Storm cv.

Begin 2023 participeerde Zefier in 117 operationele windturbines met een geïnstalleerd vermogen van 349,73 MW en in 72.408 zonnepanelen met een geïnstalleerd piekvermogen van 20.897,71 kWp.

Meer info over de verschillende strategische participaties.

Electrabel Green Projects Flanders nv

Portfineco nv

SPS FIN cvba

Storm Wachtebeke nv

Storm Wielsbeke nv

Storm Zandvliet nv

Terranova Solar nv

Wind4Flanders nv

Zo-Fier nv

Storm Geraardsbergen nv

Wetboek van vennootschappen en verenigingen

De wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) heeft een belangrijke impact op Zefier.

Na juridisch advies heeft de raad van bestuur op 13 september 2019 besloten om de rechtsvorm van cvba aan te houden tijdens de overgangsperiode tot 1 januari 2024. In 2023 zal er, via een statutenwijziging, gekozen moeten worden voor een door het WVV toegelaten rechtsvorm. Zoals het ernaar uitziet, is de bv de enige realistische keuze.

Tot uiterlijk 1 januari 2024 blijft Zefier dus een cvba beheerst door het Wetboek van vennootschappen. Daarbij is men er zich wel van bewust dat bepaalde dwingende regels van het WVV rond de bv ook van toepassing zijn sinds 1 januari 2020.

Sinds de afkondiging van het WVV werd verwacht dat er werk gemaakt zou worden van reparatiewetgeving, omdat tal van bepalingen van het WVV in de praktijk bijzonder grote hinderpalen blijken te zijn.

Al op 16 april 2020 nam de Kamer van volksvertegenwoordigers reparatiewetgeving aan. Vervolgens werd ze officieel gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 6 mei 2020. De reparatiebepalingen werden dezelfde dag nog van kracht.

De reparatiewetgeving stelt dat bestaande cvba’s (zoals Zefier) die niet voldoen aan de definitie van de coöperatieve vennootschap (cv zoals opgevat door Boek 6 van het WVV) de oude naam cvba moeten blijven gebruiken tot uiterlijk 1 januari 2024.

Voor cvba’s die wel voldoen aan de definitie van de coöperatieve vennootschap werden het vaste gedeelte van het kapitaal en de wettelijke reserve op 1 januari 2020 automatisch omgezet naar een onbeschikbare eigen vermogensrekening. Voor cvba’s die niet aan de definitie voldoen gebeurt dat pas op het moment dat ze een bv worden, dus uiterlijk op 1 januari 2024. In de tussentijd kunnen die cvba’s blijven gebruikmaken van het vast en variabel kapitaal. In tegenstelling tot de cvba’s die voldoen aan de definitie van een cv, hoeven ze dus niet te werken met een onbeschikbare eigen vermogensrekening.

Tot hun omzetting blijven de bestaande cvba’s, overeenkomstig artikel 41 WVV, namelijk onderworpen aan het ‘oude’ Wetboek van vennootschappen voor wat betreft de regels rond kapitaal en de uittreding en uitsluiting van aandeelhouders (voor de andere onderwerpen zijn de regels van Boek 5 voor een bv van toepassing).

In de loop van 2020 hebben EGPF, W4F en de projectvennootschappen 1 t.e.m. 4 van W4F de nv als nieuwe rechtsvorm gekozen. SPS FIN wordt in de loop van 2023 omgevormd tot nv. Daarnaast hebben Portfineco en Terranova Solar hun statuten in overeenstemming gebracht met het WVV.

Vergaderingen van de bestuursorganen

Algemene vergadering

1


Raad van bestuur

6

Administratie

ROSSIE Philippe Directeur philippe.rossie@zefier.be 09 263 41 69 BOSMANS Daisy Administratief verantwoordelijke daisy.bosmans@zefier.be 09 263 41 63

Achtergrond­informatie

www.ode.be ODE is de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen

www.energiesparen.be/groene-energie-en-wkk Website over hernieuwbare energie van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

www.vreg.be De onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt

Mandaten namens Zefier


EGPF**

SOENS Rik - ondervoorzitter DE WAELE Christophe - bestuurder VANHEEL Harold - bestuurder

STORM WIELSBEKE**

DE VOS Filiep* - bestuurder * Schepen Wielsbeke

WIND4FLANDERS*****

SOENS Rik - ondervoorzitter KINDT Henk - bestuurder PANIS Ann - bestuurder VANHEEL Harold - bestuurder

PORTFINECO***

DE WAELE Christophe - bestuurder

HOSTE MIEKE* - bestuurder * Schepen Brugge

STORM ZANDVLIET**

JANSSENS Eric - bestuurder

ZO-FIER****

DE WAELE Christophe - bestuurder KINDT Henk - bestuurder

SPS FIN****

HEIRMAN Bruno* - bestuurder * Schepen Brasschaat

TERRANOVA SOLAR****

HUYGHE Patrick* - bestuurder * Gemeenteraadslid Evergem

STORM GERAARDSBERGEN**

PANIS Ann - bestuurder


* Openbaar mandaat op 31 december 2022

** Met presentiegeld

*** Geen presentiegeld, ook niet van de projectvennootschappen

**** Geen presentiegeld

***** Met presentiegeld van de holding maar niet van de projectvennootschappen